Life as an exchange student

Life is an adventure. Take risks

Hur kan man bli en utbytesstudent?

Publicerad 2015-03-31 19:31:38 i Allmänt,

Vad är utbytesstudent? Hur kan man bli en utbytesstudent? Vad är syftet med utbytesstudent? Hur kan man ha råd med det? Var ska man bo?
Frågor som dessa har dökt upp tusen gångar och ni är kanske nyfiken om sånt men aldrig frågat, eller vet inte hur man gör, eller vill bara veta vad för syfte det är. 
Jag kanske inte ger dig den rätta svaret men jag kan förklara vad jag vet och jag hoppas att det inspirerar er alla och bli en utbytesstudent, varför?
För att man får en minne för livet! Man utvecklas på sitt eget sätt och man får större självförtroende. Man upplever något annorlunda än man är van med. Man lär sig någonting varje dag, nytt språk så man kan kommunicera med världen, nytt människor att stå nära för livet och mer! 

Vad är utbytesstudent?
En utbytesstudent är en student som studerar vid en annan skola i en termin eller ett läsår i utomlands. Skolor har avtal med varandra att låta en elev från vår skola och en från deras att byta plats med varandra och man lär sig nytt språk, träffar nya människor och ny skola. Man måste inte alltid skicka en person från en skola. Man kan ansöka själv och kontakta skolan om man kan gå där och man diskuterar med organisation och de hjälper oss att få en plats att studera utomlands. 

Hur kan man bli en utbytesstudent?
Första steg att bli en utbytesstudent ska man hitta en organisation och boka en intervju. Varför ska man behöva hitta en organisation? För att de hjälper dig som vill studera utomlands. De hjälper dig att svara på frågor som ni har funderat på. De kontakter andra organisation i utomlands och hitta en skola åt dig. De gör allt för att hjälpa dig att uppfylla din önskemål. De förklarar mer detaljer om vad ni ska göra innan ni kan åka till utomlands. Och så hjälper de er att fixa en bra värdfamilj. Så man ska alltid hitta en organisation. Ni kan söka i Google efter olika organisationer. Jag kan ge er några exempel:

www.ef.se
www.explorius.se
www.sts-education.com

Ni kan kolla fler organisationer och fråga andra om hjälp. 

När ni har hittat en organisation och fått en intervju med dem. Så är det en stort steg som ni har uppfyllt. Så ska organisation skicka mail till er om olika saker ni behöver fixa. Tex intyg från läkare, rekommantion från engelsklärare och mer. När ni har gjort klart med vad organisation kräver från er så väntar ni tills organisation skickar mailen till er om vilka värdfamilj ni har fått och var ni kommer bo och vilken skola ni ska gå i.
Jag rekommenderar er att kontakta värdfamilj så fort ni har fått veta. Så ni kan lära känna varandra och ni blir bättre förberedd. 
Så ska man fixa en visum och man får åka till huvudstaden att fixa en visum. För er svenskar så innebär det att ni får åka till Stockholm. Mer information får ni från organisation. 


Vilken länder kan man studera utomlands?
Många av er föreställer er bara USA. Men det finns egentligen flera länder som man kan studera i. Några exempel:
- Argentina
- Frankrike
- Spanien
- Australien
- New Zeeland
- Japan
- USA 

Det finna flera länder än jag kommer ihåg. Ni kan kolla upp information vid organisations hemsidan.

Hur kan man ha råd med det?
Det finns inga exakt svaret för priset men det kostar ungefär 80.000-100.000kr i ett läsår för mat, boende, skolan, kläder, fickpengar och mer. Ni kan kolla mer exakt information vid olika organisations hemsidor.
Det är inte billigt att bli en utbytesstudent och hur kan man ha råd med det? Vissa har tillräckligt med pengar att betala. Men för vissa som inre har råd med det så kan man ansöka fond. Men att skicka en ansökan till fond räcker inte. Man måste tänka på de viktigaste saker om man vill ansöka:
- en personligt brev
- personbevis från Skatteverket
- audiogram (för er döva och hörselskadade)
- Betyg

Dessa är vad alla fonder vill veta om. Så det är viktigt för er att tänka noga på vad ni ska skriva om. Ni ska ALLTID gå till fondens hemsida och kollar upp om man ska skicka en ansökan vid internet eller skicka en brev. Vissa fonder har högre krav så det är bäst att ni dubbelkollar om vad de behöver innan ni skickar en ansökan.
OBS: Kom ihåg att det är inte lätt att få fond så ni ska skicka till så många fonder ni hittar. 


Jag hoppas att ni känner er sugen att bli en utbytesstudent!

Kom ihåg att jag är inte Google. Så jag kan inte ge exakta rätta svaret varje gång :)




Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela