Life as an exchange student

Life is an adventure. Take risks

Hur kan man bli en utbytesstudent?

Publicerad 2015-03-31 19:31:38 i Allmänt,

Vad är utbytesstudent? Hur kan man bli en utbytesstudent? Vad är syftet med utbytesstudent? Hur kan man ha råd med det? Var ska man bo?
Frågor som dessa har dökt upp tusen gångar och ni är kanske nyfiken om sånt men aldrig frågat, eller vet inte hur man gör, eller vill bara veta vad för syfte det är. 
Jag kanske inte ger dig den rätta svaret men jag kan förklara vad jag vet och jag hoppas att det inspirerar er alla och bli en utbytesstudent, varför?
För att man får en minne för livet! Man utvecklas på sitt eget sätt och man får större självförtroende. Man upplever något annorlunda än man är van med. Man lär sig någonting varje dag, nytt språk så man kan kommunicera med världen, nytt människor att stå nära för livet och mer! 

Vad är utbytesstudent?
En utbytesstudent är en student som studerar vid en annan skola i en termin eller ett läsår i utomlands. Skolor har avtal med varandra att låta en elev från vår skola och en från deras att byta plats med varandra och man lär sig nytt språk, träffar nya människor och ny skola. Man måste inte alltid skicka en person från en skola. Man kan ansöka själv och kontakta skolan om man kan gå där och man diskuterar med organisation och de hjälper oss att få en plats att studera utomlands. 

Hur kan man bli en utbytesstudent?
Första steg att bli en utbytesstudent ska man hitta en organisation och boka en intervju. Varför ska man behöva hitta en organisation? För att de hjälper dig som vill studera utomlands. De hjälper dig att svara på frågor som ni har funderat på. De kontakter andra organisation i utomlands och hitta en skola åt dig. De gör allt för att hjälpa dig att uppfylla din önskemål. De förklarar mer detaljer om vad ni ska göra innan ni kan åka till utomlands. Och så hjälper de er att fixa en bra värdfamilj. Så man ska alltid hitta en organisation. Ni kan söka i Google efter olika organisationer. Jag kan ge er några exempel:

www.ef.se
www.explorius.se
www.sts-education.com

Ni kan kolla fler organisationer och fråga andra om hjälp. 

När ni har hittat en organisation och fått en intervju med dem. Så är det en stort steg som ni har uppfyllt. Så ska organisation skicka mail till er om olika saker ni behöver fixa. Tex intyg från läkare, rekommantion från engelsklärare och mer. När ni har gjort klart med vad organisation kräver från er så väntar ni tills organisation skickar mailen till er om vilka värdfamilj ni har fått och var ni kommer bo och vilken skola ni ska gå i.
Jag rekommenderar er att kontakta värdfamilj så fort ni har fått veta. Så ni kan lära känna varandra och ni blir bättre förberedd. 
Så ska man fixa en visum och man får åka till huvudstaden att fixa en visum. För er svenskar så innebär det att ni får åka till Stockholm. Mer information får ni från organisation. 


Vilken länder kan man studera utomlands?
Många av er föreställer er bara USA. Men det finns egentligen flera länder som man kan studera i. Några exempel:
- Argentina
- Frankrike
- Spanien
- Australien
- New Zeeland
- Japan
- USA 

Det finna flera länder än jag kommer ihåg. Ni kan kolla upp information vid organisations hemsidan.

Hur kan man ha råd med det?
Det finns inga exakt svaret för priset men det kostar ungefär 80.000-100.000kr i ett läsår för mat, boende, skolan, kläder, fickpengar och mer. Ni kan kolla mer exakt information vid olika organisations hemsidor.
Det är inte billigt att bli en utbytesstudent och hur kan man ha råd med det? Vissa har tillräckligt med pengar att betala. Men för vissa som inre har råd med det så kan man ansöka fond. Men att skicka en ansökan till fond räcker inte. Man måste tänka på de viktigaste saker om man vill ansöka:
- en personligt brev
- personbevis från Skatteverket
- audiogram (för er döva och hörselskadade)
- Betyg

Dessa är vad alla fonder vill veta om. Så det är viktigt för er att tänka noga på vad ni ska skriva om. Ni ska ALLTID gå till fondens hemsida och kollar upp om man ska skicka en ansökan vid internet eller skicka en brev. Vissa fonder har högre krav så det är bäst att ni dubbelkollar om vad de behöver innan ni skickar en ansökan.
OBS: Kom ihåg att det är inte lätt att få fond så ni ska skicka till så många fonder ni hittar. 


Jag hoppas att ni känner er sugen att bli en utbytesstudent!

Kom ihåg att jag är inte Google. Så jag kan inte ge exakta rätta svaret varje gång :)
Varför vill jag vara en utbytesstudent?

Publicerad 2015-03-09 15:25:07 i Allmänt,

Frågan har dökt upp flera gångar och alla frågar alltid '' Du ska sluta i grundskolan snart, grattis! Ska du åka till Örebro efteråt?'' och jag sade nej för att jag ska bli en utbytesstudent så sade de alltid om varför och hur kunde vi ha råd med det och sånt. Dessa frågor irriterar mig ofta och nu har jag tänkt att skriva om varför jag vill vara det och mer.
Så här började det när jag var liten och min morbror älskar att resa, han har rest runt världen och träffat många nya folk från andra länder och han kunde teckna deras språk. Jag tappade hakan ofta och jag frågade honom hela tiden om han kunde lära mig sånt spårk. Men det var ASL som fick mig att bli beroende. Kanske berodde det på att USA är ett sort land eller något men jag minns inte exakt varför. Men efteråt ville jag alltid lära mig ASL varje gång jag träffar min morbror. Så har han vist några filmer där de tecknar ASL och jag blev verkligen fascinerad av det. Jag kämpade med att förstå spårk och det var inte så svårt för att de pratade om sagor och sånt. Så har jag ofta funderat på hur det skulle vara att bo i USA. JAg trodde att det var omöjligt att bo i USA för att det var jättedyrt!! Ändå fram tills sommaren 2009 när jag var tio år gammal så träffade jag en tjej som hade gått i Maryland som en utbytesstudent. Jag var nyfiken dirket och visste inte vad en utbytesstudent var för något. Så förklarade tjejen att utbytesstudent innebär att plugga i ett land och lära sig nytt språk och kultur. Det var inte bara USA som jag trodde, man kunde plugga i andra länder också, t.ex. Australien, Spanien, Argentina och mer. Det var då jag beslutade att bli en utbytesstudent och började lära ASL hårdare. Men det är väldigt svårt, eftersom det hade gått bara tre år sedan jag flyttade till Sverige från Danmark och jag kämpade fortfarande med att lära mig svensks spårk och teckenspråk, Och jag började lära mig engelska i skolan lite för sent, det var när jag fick i femte klass. Och så har jag inte alltid haft en bra engelsklärare. SÅ jag jobbade med att lära mig engelska helt själv genom att titta på filmer med engelsk text och sånt. Så jag lärde mig båda engelska och svenska i skolan och fortsatte använda dansk teckenspråk hemma (jag använder alltid dansk teckenspråk när jag är med min familj). Så jag pratade tre spårk varje dag, det gör jag fortfarande. Men det blev inte så svårt efteråt för att jag älskade att lära mig nytt språk precis som min morbror. Så har jag träffat fler människor som hade varit en utbytesstudent så jag frågade dem hela tiden om hur det var. Varje gång, så menar jag VARJE gång blev jag mer säker och ville bara bli en utbytesstudent när jag fick höra olika upplevelse. Så var jag med i språkresa i New Mexico, det var första gång som jag åkte till USA och det var otroligt att se ASL hela tiden omkring mig. Om jag skulle jämföra mellan verklighet och tv så är verkligenhet mycket bättre! DEt var då jag började fårga runt om hur man ska ansöka att bli en utbytesstudent. Så till sist fick jag en plats i Columbus, Ohio.
För att göra svaret kortare så ville jag vara en utbytesstudent för att jag älskar att lära mig nytt språk och resa runt. Att vara en utbytesstudent är en möjlighet för mig att utveckla mitt språkskunskap och förhoppvis lära mig flera språk framåt. 
Jag hoppas att min svar är tillräckligt för er.
Men fråga bara på om ni ville veta mer eller inte förstod vad jag menade :)
 
 
 

Nyheten

Publicerad 2015-03-07 14:07:31 i Allmänt,

Imorse vaknade jag och ute var kallt. Idag var bara ännu en normal lördag tills jag kollade gmail och fick veta att jag har fått en värdfamilj och vilken skola jag kommer att gå i. Jag har väntat efter information i mer än ett halvår och äntligen har jag fått veta. Så ni kan nog föreställa er hur jag betedde mig. Jag kunde inte låta bli att le och jag blev nyfiken direkt och kollade efter mer information. Jag kommer att bo i Columbus i Ohio. Jag kommer att gå i Ohio School for the Deaf. Min värdfamilj innehåller två döva föräldrar och en dotter, vilket innebär at tjag kommer få en ny lillasyster. Jag kan knappt vänta med att åka härifrån. Det känns skönt att fått veta och nu kan jag slappna av, men jag tror inte att jag någonsin kommer att slappna av, pga jag ska verkligen åka dit och svårt att tro att det är sant..
Jag gogglade efter bilder om Ohio och Columbus var en jättefin stad, lite likt New York! Och Ohio School for the Deaf är en stor skola och de har ungefär 200 döva elever. Jag ser fram emot att lära mig ASL och bli bättre på engelska!

Det är staden Columbus

 Ohio School for the Deaf, jag kommer att gå där.
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela